W ostatnim artykule mieliście okazję poznać miejsca, które warto zobaczyć w Nowej Zelandii. Dlatego idąc za ciosem w niniejszym wpisie dowiecie się czego warto spróbować podczas podróży do tego kraju. Czym zatem wyróżnia się kuchnia nowozelandzka?

Kuchnia nowozelandzka – historia

Maorysi to ludność, która osadziła się na Nowej Zelandii w XIII wieku. Badania wskazują, że Ci potomkowie Polinezyjczyków to pierwsi ludzie, którzy dotarli na tę wyspę. Przywieźli oni własne tradycyjne kulinarne, jednak ze względu na inne warunki klimatyczne na wyspie tej nie byli w stanie uprawiać wielu znanych im produktów.

Dlatego jedzenie koksów wyparły bataty kumara, a podstawową ich codziennej diety stały się surowe ryby oraz dania wykonywane na tradycyjnych dla Maorysów piecach hanga.

W wyniku kolonizacji Nowej Zelandii przez Brytyjczyków, na początku XIX wieku, do kuchni maoryskiej zaczęły przedostawać się produkty przywiezione przez Europejczyków. W związku z tym w wyspiarskiej diecie pojawiły się zboża czy pieczone mięsa.

Podstawowe składniki

W kuchni nowozelandzkiej dominuje batat, z którego przyrządza się często gęste zupy krem lub wykorzystuje jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli chodzi o przyprawy, to stawia się na intensywne smaki, dlatego prym wiodą,  odwołujące się do tradycji kulinarnych wysp Oceanii, imbir, chili czy limonka.

A czy wiedzieliście, że znany na cały świat miód manuka pochodzi właśnie z Nowej Zelandii? Jest to produkt o zdrowotnych właściwościach, który obecnie dostać można za zawrotne kwoty w wielu polskich marketach.

Kuchnia nowozelandzka – tradycyjne potrawy

Tradycyjnym maoryskim daniem jest Kai, na które składa się połączenie trzech rodzajów mięs (wołowiny, kurczaka i baraniny) uzupełnione o warzywa. Posiłek ten przygotowany jest we wcześniej wspomnianych piecach ziemnych hanga, czyli rozgrzanych kamieniach umieszczanych w dole.

Kolejnym znanym daniem są pierogi Paje, których nadzienia obejmuje szeroką gamę możliwości: od rybnych przez mięsne po wegańskie.

Kuchnia nowozelandzka wyróżnia się na tle polinezyjskich zwyczajów kulinarnych swoim europejskim sznytem. Wiele potraw tworzonych jest na wzór dań pochodzących z Wielkiej Brytanii. Dlatego na wyspie spotkać można tradycyjne fish and chips, burgery czy hot dogi. W Nowej Zelandii znaleźć można też wiele dań stanowiących wariację na temat azjatyckich smaków. Na talerzach przodują zioła takie jak kolendra czy bazylia i bardzo często jadane jest też sushi.

Leave a comment